Aktualności:

20.09.2014 r.

Sprzedaż jagnięciny!

W związku z dążeniem do poprawy opłacalności hodowli mojego stada Charollais zdecydowałam się na sprzedaż jagnięciny.

Jagnięta do uboju pochodzić będą tylko z naszej hodowli. Zwierzęta będą badane i poddawane ubojowi w legalnie działającym zakładzie. w zależności od zapotrzebowania oraz odległości zainteresowanego istnieje możliwość dowozu mięsa do klienta.

 

Wracając  do  sprawy  dopłat  do  moich owiec - podobno będą, ale w tej chwili nikt nie wie do ilu sztuk i w jakiej wysokości. Wygląda na to, że hodowcy ras zachowawczych dostaną jeszcze większe wsparcie.

 

13.02.2013 r.

Uruchomiony został podgląd testowy narazie korzystający z naszego słabego łącza Neostrady. Więcej w zakładce Z życia owiec Charollais sheep.

 

07.02.2013 r.

Od 11.01.2013 trwają wykoty w naszym stadzie. Od 1 lutego testuję nową kamerą IP zainstalowaną w owczarni. Narazie obraz jest dostępny w naszej sieci domowej.

 

22.11.2012 r.

Naszą hodowlę wizytował Dyrektor Polskiego Związku Owczarskiego Pan Tadeusz Lotczyk, Pani Jadwiga Białowąs z PZOw w Warszawie i Dyrektorka Warmińsko-Mazurskiego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Olsztynie Pani Irena Żelanis.

 

12.11.2012 r.

W dniu dzisiejszym 3 tryki i 16 jarek (młoda owca) z tegorocznych wykotów otrzymały licencję.

 

10.11.2012 r.

Przegrody i drabiny paszowe  dla owiec (w galerii) konstrukcji mojego męża zostały ustawione. Owce pierwszą noc spędzą w owczarni.

 

Po mojemu

 

W tym miejscu pozwolę sobie trochę ponarzekać.

Jak wszystkim wiadomo „Polak Potrafi” tanio sprzedawać na rzeź wyprodukowane w kraju jagnięta do różnych krajów tj. Niemcy, Włochy itd. i sprowadzać drogą jagnięcinę, np. z Nowej Zelandii, dlaczego? Wielokrotnie spotkałam się z narzekaniem społeczeństwa na brak baraniny i jagnięciny w zwykłych sklepach. Często padają pytania: „gdzie baraninę lub jagnięcinę można kupić? Nigdzie nie ma”. Na takie pytania przeważnie odpowiadam, nigdzie. W najbliższej mojej okolicy istnieje tylko jedna ubojnia posiadająca zezwolenie na uboju owiec, to jest ponad 100 km ode mnie. Czy mogę konkurować z dużym marketem?

A ubój na własne potrzeby. Wymogi są duże. Oprócz pisemnego poinformowania lekarza powiatowego o zamiarze uboju, trzeba spełnić odpowiednie warunki sanitarne i znaleźć odpowiednią osobę posiadającą uprawnienia do uboju. No tak, ale taką baraninę lub jagnięcinę należy przeznaczyć na własne potrzeby i nie wolno jej sprzedać. „Polska to dziwny Kraj”.

Teresa Cieślak, 17 listopada 2012 r. Pozdrawiam